close up of parasite on flowers 1


Naucnici su otkrili da neki aditivi mogu uzrokovati povecanje telesne tezine.

“Ovi sastojci povecavaju nivo hormona
insulina u laboratorijskim studijama a visoki nivoi insulina mogu povecati apetit i nagomilavanje masti” – rekla je
glavni istrazivac Barbara Korki, direktorka Centra za proucavanje gojaznosti na Bostonskom klinickom centru.

Vestacki zasladjivaci:

Aspartam, saharin i sukraloza su vestacki zasladjivaci, aspartam i saharin su na listi za izbegavanje (neke studije na zivotinjama ukazuju da oni mogu dovesti do raka).

Gvozdje

Ne preterujte sa unosom gvozdja i ogranicite ga na 18 mg dnevno bilo iz prirodnih ili obogacenih izvora.

Monoacilglicerol

Emulgator – za emulgovanje (mesanje) masti u vode u nekim namirnicama, sladoledima itd – moze se na deklaraciji pojaviti kao mono ili diglicerid hr.wikipedia.org.

Secer

Ne dodajte secer namirnicama koje ga vec prirodno sadrze, kao sto su voce (fruktoza) i mleko (laktoza). Dokazano je da fruktoza povecava masne naslage na stomaku u studiji na Univerzitetu u Kaliforniji. Da biste otkrili koje se supstance naknadno dodate, pazljivo procitajte sastojke na deklaraciji za neke od pojmova: secer, fruktoza, agave sirup (koji moze biti sastavljen on cak 80% fruktoze) i dekstroza. Ako je jedan od prva tri sastojka secer ili neki od secera, bar pola od kolicine proizvoda je dodat secer https://hr.wikipedia.org/wiki/Eukarioti.

*Na engleskom se sastojci vode kao ingredients a nazivi za secere su: sugar, fructose, agave syrup, dextrose.
Proizvodjaci su duzni da na deklaraciji napisu sastav proizvoda pri cemu na prvo mesto dolazi sastojal kojeg najvise ima a na poslednje onaj kojeg ima najmanje u datom proizvodu.

Natrijum

“Prehrambena industrija koristi so, secer i masti da bi pojacala ukus hrane toliko mnogo, da to preti da dovede do zavisnosti” – rekao je Esli N.Gerhard istrazivac na Univerzitetu Jejl vama. Supe, sendvici i smrznuti obroci su podmukli izvori natrijuma, zato pazljivo citajte deklaracije tako da ostane ispod preporucenog dnevnog unosa od 2300mg.

Jednu stvar koju treba da dodate Vasoj dijete:

Kalcijum je izuzetno vazan za kosti, srce i misice. A najvaznije za one koji zele da smrsaju jeste da ovaj mineral moze pomoci u gubitku kilograma, sudeci po prikazu studije u Zurnalu Americkog koledza za ishranu.

Rate this post