bowl with yogurt apricot and nuts


Internet je pun dijeta koje obećavaju da ćete oslabiti 6-7 kg nedeljno, ali da budemo realni, mnoge od tih dijeta smo probali s manje uspeha ili neuspehom. Ako je neka dijeta u suprotnosti sa vašim navikama i nije u skladu sa vašim načinom života, teško da ćete se je pridržavati. Isto tako, važno pravilo je da izbegnete dijete koje negativno utiču na vaše raspoloženje. Stručnjaci upozoravaju da ne treba tako lako početi sa nekom dijetom za ekstremno brzo mršavljenje, jer to može doneti više štete nego koristi.

Iako postoji mnogo različitih dijeta – suština svih je smanjivanje broja kalorija po obroku. Po pravilu, posle ovih dijeta, ljudi povrate izgubljene kilograme brže nego sto su ih izgubili. Da bi ste sprečili ovaj jo-jo efekat i gubitak vremena uz neodgovarajuću dijetu, pročitajte ovaj spisak znakova koji će vam pomoći da utvrdite da li vam određena dijeta odgovara ili ne hr.wikipedia.org.

Kako prepoznati neodgovarajuću dijetu (sistem ishrane)?

Jedan od jasnih znakova neadekvatne dijete je mučenje glađu. Ako u toku neke dijete stalno osećate nepodnosivu glad, onda ova dijeta nije za vas. Ako vam dijeta odgovara, onda nećete osećati intenzivnu glad. Generalno, dijete koje primenjuju iste proizvode u toku 5 ili više dana – generalno nisu za vas. To znači da lišavate svoje telo različitih neophodnih supstanci, vitamina i minerala. To će sigurno uticati na vaše zdravlje i normalno funkcionisanje organa hr.wikipedia.org.

Nedostatak nutritiva u ishrani direktno utiče na vaše raspoloženje. Deficit vitamina B ili magnezijuma može čak izazvati depresiju. U ovakvom stanju, teško je ne samo izgubiti težinu, već napraviti bilo šta drugo u životu. Neadekvatna dijeta može narušiti zdravlje. Ova opasnost je posebno izražena kod dugotrajnih dijeta. Na primer, uz proteinsku dijetu se oslabi relativno brzo ali višak proteina u ishrani iscrpljuje bubrege i jetru hr.wikipedia.org.

Posle samo nedelju dana od početka dijete, možda ćete primetiti da loše izgledate: koža vam je poprimila sivkastu nijansu, kosa je bez sjaja i lomljiva, a nokti se listaju. Ovi signali pokazuju da su vašem telu hitno potrebni proteini, vitamini i minerali.

Mozda najgori tip dijete je onaj koji se bazira samo na jednoj namirnici, npr: jogurt dijeta, pirinač dijeta ili heljda dijeta. Za normalno funkcionisanje, telu su potrebne određene količine masti, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Ako jedete samo jednu namirnicu – ista neće moći da telo snabde neophodnim nutritivima.

Rate this post